19 Ιουνίου 2014

Air Jordan VIII (Bugs)

Ο Michael Jordan μετά τη κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου το 1992 στη Βαρκελώνη, είχε θέσει ως επόμενό του στόχο την ολοκλήρωση του πρώτου "Three Peat" στην ιστορία των Chicago Bulls. Με τα προηγούμενα Jordan παπούτσια να έχουν γνωρίσει τεράστια αποδοχή σχεδόν από όλους τους μπασκετόφιλους και με τη Nike να αποτελεί τη νούμερο ένα αθλητική εταιρεία παγκοσμίως, το νέο παπούτσι του όφειλε να είναι ξεχωριστό. Το όγδοο Air Jordan είναι και αυτό δημιουργία του σχεδιαστή των επιτυχιών Tinker Hatfield και αποτελεί το πρώτο μοντέλο της σειράς χωρίς κάποιο διακριτικό σήμα της κατασκευάστριας εταιρείας Nike. Ο δις πρωταθλητής με τους Bulls φόρεσε το παπούτσι σε όλες τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις την περίοδο 1992-1993 και συνολικά σε τρεις διαφορετικούς χρωματισμούς.
Το AJ VIII αποτελούσε έως τότε το πιο βαρύ παπούτσι της σειράς, γεγονός όμως που δικαιολογείται αν αποφασίσει κάποιος να καταμετρήσει τα τεχνολογικά καλούδια που διαθέτει. Το μοντέλο περιέχει δύο ξεχωριστές αερόσολες (μπροστά και φτέρνα) που προσφέρουν μια ικανοποιητική απορρόφηση των κραδασμών. Το σημείο υπεροχής του παπουτσιού είναι τα κρατήματα που διαθέτει καθώς ο συνδυασμός του αρκετά ψηλού κολάρου με το γκρι heel counter και των δύο διασταυρώμενων στραπ που ξεκινούν από το έμπροσθεν μέρος και "καταλήγουν" στη βάση του heel counter, προσφέρουν ένα απίστευτο "κλείδωμα" του πέλματος που δεν το βρίσκει κανείς σε σημερινά μπασκετικά. Το inner sleeve που υπήρχε στο προηγούμενο μοντέλο της σειράς διατηρήθηκε και βελτιώθηκε κατά κάποιο τρόπο καθώς η ελαστική αυτή κάλτσα παρουσιάζεται πιο "αφράτη". Τα πλαϊνά πλαστικά στηρίγματα εκατέρωθεν των πλευρών καθώς και το shank plate που χωρίζει τη βάση της φτέρνας αυξάνουν το βαθμό σταθερότητας του μοντέλου. Τέλος, το επάνω μέρος του παπουτσιού είναι κατασκευασμένο από αρκετά ποιοτικό δέρμα ενώ η χάραξη της εξωτερικής σόλας έχει διατηρηθεί σχεδόν ίδια με κείνη του AJ VII.
Αν και με τη πρώτη ματιά το παπούτσι δε σε "κερδίζει", εντούτοις διαθέτει κάποιες ενδιαφέρουσες σχεδιαστικές ιδέες που τα κάνουν ξεχωριστό. Κυρίαρχο σχεδιαστικό στοιχείο αποτελούν τα δύο "αυτιά λαγού" τα οποία αν παρατηρήσουμε προσεκτικά όταν είναι δεμένα σχηματίζουν νοητά τον αριθμό οκτώ, κωδικό αριθμό του συγκεκριμένου μοντέλου Air. Επόμενο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του AJ VIII αποτελούν τα σχέδια γκραφίτι τόσο στα πλαϊνά πάνελ του παπουτσιού όσο και στο περίεργο πλαστικό shank plate που έχει ενσωματωθεί. Η απουσία έστω και κάποιου μικρού και διακριτικού swoosh είναι ολοφάνερη και επετεύχθη μετά από καιρό συζητήσεων του ίδιου του σχεδιαστή με την κατασκευάστρια εταιρεία καθώς το σήμα Jumpman που αξιοποιείται από το AJ III και έπειτα, θεωρείτο -και όχι άδικα- αρκετά αναγνωρίσιμο στο να "σταθεί" από μόνο του στην αγορά.
Η λευκή έκδοση που αποκαλείται και έκδοση "Bugs Bunny" είναι αυτή που εμφανίστηκε πρώτη και είναι αυτή με τη οποία ο MJ έπαιξε όλους τους αγώνες της κανονικής περιόδου 1992-1993. Στο All Star Game του Orlando ο παίχτης εμφανίστηκε φορώντας την νέα έκδοση "Aqua", ένας συνδυασμός  μαύρου nubuck με μπλε γκραφίτι, ενώ στα Play Οff που ακολούθησαν ο MJ προτίμησε την ολόμαυρη εκδοχή με τα γκραφίτι από τον "Bugs", μιας και το AJ VIII έπρεπε να προσαρμοστεί στην εμμονή των Ταύρων να φορούν μαύρα παπούτσια κατά τη διάρκεια της Post Season. Το Air Jordan VIII δεν έτυχε ανάλογης επιτυχίας όπως οι πρόγονοί του ενώ έχει κυκλοφορήσει και σε νεότερους χρωματισμούς αλλά και σε "κοντές" εκδοχές του.